Peter Smith: Welke Bitcoin Bubble?

Veröffentlicht von

Smith zei dat „fragmentatie van liquiditeit“ een van de grootste veranderingen is die hij heeft opgemerkt in de markt sinds zijn eerste roadshow om fondsen te werven voor Blockchain.com’s Serie A ronde.

„Een paar nerds zijn samengekomen en hebben iets raars gemaakt. Ik vraag me af wat er mee gaat gebeuren?“

Dat is Peter Smith, CEO van het in Londen gevestigde Blockchain.com, als hij openhartig terugdenkt aan de ontvangst die investeerders hem gaven toen hij en zijn team in 2012 hun eerste rondes van Series-A pitches deden. Op dat moment bevatte het slide deck van het bedrijf geen financiële sectie. De prijs van Bitcoin System lag ergens tussen $15,25 en $7,20, met een crash die neerkwam op een daling van $2 tot $5.

Smith mijmerde dat 2012 – wat je het tijdperk van de ‚oudheid‘ zou kunnen noemen in de canon van crypto’s – vergelijkbaar was met waar hij de NFT-ruimte vandaag ziet. Het was mogelijk om geld op te halen, in bescheiden bedragen, maar er was nog steeds scepsis en onzekerheid. Termen als asset classes en ecosystemen kwamen in niemands woordenboek voor.

„Je moest mensen het hele ecosysteem en de bestaande activaklasse verkopen, en of het belangrijk was of niet,“ zei Smith. „Nu hoef je mensen dat niet meer te verkopen.“

Versnippering van liquiditeit

Smith zei dat een van de grootste veranderingen die hij in de markt heeft opgemerkt in de tijd sinds zijn eerste roadshow om de Series-A op te halen, de „fragmentatie van liquiditeit“ is. Dat is helemaal geen slechte zaak, zegt hij, want studenten van de cryptogeschiedenis herinneren zich misschien wat er gebeurde toen Mt. Gox, dat 90% van de markt had, instortte na een epische hack en fraude door leidinggevenden.

„Het heeft de ruimte een stuk veerkrachtiger gemaakt,“ zei hij.

2021 is inderdaad een heel andere tijd dan 2011 toen Blockchain.com werd opgericht; 2012 toen Smith & Co. hun eerste fondsenwervingsrondes deden; of 2017 toen Blockchain.com zijn Serie B-ronde van $ 40 miljoen afsloot.

Bij het overwegen van een beursgang, kijken bankiers naar de marktomstandigheden voordat ze lanceren. Geschiktheid is de sleutel, IPO in een zeepbel en het aandeel zal worden verdampt zodra de zeepbel barst. Evenzo, een IPO in een dalende markt en het bedrijf zal eeuwig ondergewaardeerd zijn.

Smith houdt niet van het woord „zeepbel“ als een descriptor, voor nu of dan-2021 of 2017.

„Het is grappig. Als je in elke ICO 1000 dollar zou hebben geïnvesteerd, en je zou die posities tot op de dag van vandaag hebben vastgehouden, dan zou je een uiterst succesvolle angel investor zijn – en er waren een heleboel vreselijke dingen.“

Forbes noemde 2017 als bitcoin’s ‚IPO-moment‘. Voorbarig misschien, want we weten nu dat een van de enige redenen dat publiek verhandelde blockchain-industrievehikels zoals bitcoin ETF’s over de eindstreep zijn gekomen, is omdat 2017 gebeurde, toezichthouders erop vertrouwen dat iedereen zijn lesje heeft geleerd en dat het niet opnieuw zal gebeuren.

Irrationele uitbundigheid

„Ik denk niet dat we ons in een bubbel bevinden. Het is niet zo dat er één ding is dat het aanjaagt. Je ziet een enorme institutionele adoptie van bitcoin, een vrij grote NFT ruimte. Er zijn veel trends binnen het ecosysteem, dus het voelt duurzamer dan andere marktcycli,“ zei hij.

Maar betekent dit dat we dichter bij een antwoord op de Blockchain.com IPO zijn? Immers, de succesvolle (zij het ondergewaardeerde) publieke notering van Coinbase zou de weg kunnen bereiden.

„Als Coinbase massaal succesvol is, schept dat ruimte voor een heleboel andere aanbiedingen,“ is het beste wat we kunnen krijgen. Misschien terecht, want welingelichte geesten hebben gewezen op alle regelgevende uitdagingen die ondanks het enthousiasme nog steeds op de loer liggen in de ruimte.

Crypto lijdt, zoals Smith het laconiek uitdrukt, aan „irrationele uitbundigheid“.